Rusya-Ukrayna Savaşının 1. Yıldönümü: Ne Oldu?
24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Türkiye saatiyle sabah 04.00’te Ukrayna’ya yönelik ‘özel askeri harekât’ başlattığını açıklamasıyla, 200 bine yakınBir işgal gücünün saldırmasıyla patlak veren Rus-Ukrayna Savaşı 1. yıldönümüne giriş. Geride bıraktığımız yılda, asırlık bazı jeopolitik istikrar ve bazı siyasi tabular tarih oldu. Muhtemelen tüm dünyayı en çok şok eden gerçek, savaşın beklendiği gibi olmasıydı. hızlı bir Rus zaferiyle sonuçlanmamasıydı.
Şimdiye kadar ne oldu? Şu anda Ukrayna’da hayat nasıl? Ukraynalılar ne düşünüyor? Webtekno ekibi olarak sizler için tüm bu soruların cevaplarını aradık ve insanların günlük hayatı ve görüşleri hakkında bilgi almak için Ukraynalı arkadaşımıza ulaştık.
2022’den sonraki son durum ve savaşın evresinden doğrudan bahsetmeden önce, öncesinde yaşananlardan bahsetmekte ve yaşananları özetlemekte fayda var.
Her şey 2014’te Ukrayna’da oldu ve aylarca sürdü. Eurosquare Devrimi Ukrayna’nın Rusya devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin bir sonucu olarak. Avrupa Birliği ile ticari bağlarını geliştirmeye çalışan Viktor Yanukoviç, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya ambargo uygulaması sonrasında halkın itirazlarına rağmen bu kararından vazgeçti.
Doğu Ukrayna’da üniforma değiştirerek Rus yanlısı gruplara katılan Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ortasında, Yanukoviç Rusya destekli Rus militan gruplarının devrilmesi. Donbassbölgede 2014’ten 2017’ye çatışmalar yaşanmıştı. Doğudaki çatışmaların yarattığı kargaşa sırasında Rusya hızla Kırım daele geçirmişti.
İlk etapta tüm Donbass’ı ele geçirmeye ve Ukrayna hükümetini devirmeye çalışan Rus güçleri, uzun çatışmalara rağmen bölgenin ancak yarısından azını ve yalnızca büyük yerleşim birimlerini işgal etti. DonetskVe Luhanskele geçirmişlerdi.
2014-2017 döneminde istediğini elde edemeyen Rusya, 2021 sonlarında tatbikat bahanesiyle Ukrayna’nın hemen her yerinde askeri yığınak yapmaya başladı.
Rusya-Ukrayna sınırı, Belarus-Ukrayna sınırı, Donbass’ın kontrolden çıkan yarısı ve 2014’te yeniden ele geçirilen Kırım, askeri yığınakların yapıldığı yerler oldu.
24 Şubat 2022’ye kadar 200.000 ve savaş çıkacak. henüz habersiz Rus birliklerine Türkiye saatine göre sabah 4 civarında aniden sınırı geçmeleri emredildi. Üstteki resim, Rus ordusunun geçen birliklerini ve bombardımanlarını gösteriyor.
Ülkenin güneyini kısa sürede ele geçiren Rus ordusu, kuzeybatıdaki Buça, İrpin ve Moşçun kentlerinde haftalarca süren çatışmalara rağmen kuzeyde Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kapılarına dayandı. Kiev’in. başkente giremedi.
FGM-148 Javelin roketatarları ve Bayraktar TB2’lerle Rus askeri konvoylarına saldıran Ukrayna ordusu, Mart ayı sonunda gerçek Rus ordusunu başkentin dış mahallelerinden tamamen çıkarmayı başardı. geri çekmeyi başardı.
Beklendiği gibi kısa sürede Kiev’i ele geçiremeyen ve büyük kayıplar veren Rus ordusu, Nisan 2022’de Ukrayna’nın kuzeyinden tamamen çekildi. tamamen ele geçirmeyi başardı.
Rus ordusu, az önce bahsettiğimiz doğuya odaklanıyor. Donbassbölgeye ve Onun oğluUkrayna’nın güneyindeki şehirlerin yanı sıra.
Bu ani odak değişikliğine yanıt olarak, Kiev’e yapılan saldırı dikkat dağıtmak için Ana hedeflerinin Ukrayna’nın güney toprakları ve Donbass olduğunu ilan ettiler. Ancak Kiev için büyük çaba göstermiş olmaları ilk iddiayı mümkün kılmıyor.
Rus saldırılarının bir süre sonra durmasının ardından Ukrayna, Eylül 2022’de doğu yönünde, Kasım 2022’de ise güneybatı yönünde iki büyük karşı saldırı düzenleyerek kaybettiği toprakların çoğunu geri aldı.
Rus saldırılarının verdiği tahribat nedeniyle kendini savunup koruyamayacağı bile tartışma konusu olan Ukrayna, yıl sonuna doğru neredeyse eş zamanlı iki saldırı daha düzenleyerek gerçek oluyor. onun lehineçevirmeyi başardı.
Savaşın başında tamamen püskürtüldükleri doğudaki Kharkiv eyaletinin tamamına yakınını ve Luhansk eyaletinin kuzeybatı ucunu geri alan Ukrayna ordusu, kısa bir süre sonra, Şubat ayından bu yana ülkenin güneyinde Rus ordusu, fethedilen en büyük şehirAyrıca Herson’u geri almayı başardı.
Gönderdiği birliklerin büyük bölümünün etkisiz hale getirildiği Rusya, yasal zorluklarla uğraşmadan orduyu göndermek için eylül ayının sonlarına doğru şüpheli referandumlar gerçekleştirdi. eklediğinizilan edildi.
2022’nin sonunda iki taraf da kış nedeniyle fazla ilerleme kaydetmedi. Şimdi küçük ama şiddetli çatışmalar yaşanıyor ve bazı köyler zaman zaman el değiştiriyor.
Yıl sonuna doğru hücum kapasitesinin çoğunu kullandı ve Ukrayna’nın güneyinde bileZemin kaybetmeye başladığını anlayan Rusya, bu kez Donbas’ın sadece bazı köylerini ele geçirmeye odaklandı.
Donetsk eyaletinin kuzeybatısındaki Bahmut yerleşimi ve çevresinde şu anda çatışmalar sürüyor ve her iki taraf da fazla ilerleme kaydedemiyor. bahar geldiğindeHer iki tarafın da saldırmayı planladığı biliniyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi durum sadece cephedeki gelişmelerden ibaret değil. Rusya’nın bir fetih olarak nitelendirdiği bu işgal, Ukrayna halkının günlük hayatını hiç ummadıkları kadar değiştirmiş ve büyük bir insanlık trajedisine dönüşmüştür.
Şubat ayından bu yana Ukrayna halkı hızla Rus bombardımanınave bombardıman elektrik ve su kesintileri maruz kalır. Bu kesintilere ek olarak ülke genelinde hava trafiği olmadığı için artı sınır kapılarından tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle büyükelçilik veya konsolosluk onayı alınmadan ülkeye giriş dahi yapılamıyor.
Son dönemde sık sık elektrik ve su kesintileri yaşayan Ukrayna halkı, hayatlarını kaldığı yerden sürdürmeye çalışıyor. bir çok yoldan hayatta kalmaya çalışmak. Bunlardan şu anda en yaygın olarak kabul edilenler şunlardır:
- Bombardımanlardan ölmemek için makul yerlerdeki sığınaklara, sığınak yoksa metro istasyonlarına sığınmak.
- Bilgisayar ve telefon gibi cihazları araba ile şarj etme.
- Evleri kandil yerine mumla aydınlatmak, düşman yaklaşıyorsa mumları söndürmek.
- Binaları ve tarihi eserleri füze ve topçu saldırılarına karşı korumak veya etraflarına demir parmaklıklar çekmek.
Hayatta kalmak için benimsenen teknikler ve alınan önlemlerin yanı sıra toplum ve devlet, sivil toplum kuruluşları ve kuruluşlar her gün etkin bir şekilde çalışmaktadır. ekonomiyi savaş için seferber etmek ve müttefik ülkelerden gelen yardımlar sayesinde hayatta kalabilir. Yani her meslekten insan kendince devlete ve orduya destek olmaya çalışıyor.
Her şeyi bizden duymanız gerçek olmazdı. Sizin için Ukrayna Kharkiv’den bir arkadaşımıza ulaştık ve izlenimlerini bizimle paylaşmasını istedik.
Öncelikle görüşlerini video çekerek bize iletmek isteyen ve kesintiler nedeniyle videosunu yayınlayamayan arkadaşımız Vladislav’a çok teşekkür ediyor, sözleri kendi çevirisine bırakıyoruz:
Altyapımıza yapılan bombardımanlarla elektrik, su, doğalgaz ve internet bağlantımız da kesintiye uğruyor. Bazen elektrik kesintileri nedeniyle günde maksimum 6 saat elektriğe erişimimiz oluyor. Hava saldırısı sirenlerine alışkınız.
Aydınlatma olmadığında mum yakar, dükkan, iş yeri ve benzeri yerlerde jeneratör kullanırız. Her yerde STK’lar kuruyoruz, ordu için bağış topluyoruz, hayvan barınaklarına yardım ediyoruz, sistematik olarak kan bağışında bulunuyoruz, başkalarına yiyecek ve giyecek gönderiyoruz, evi yıkılanların evlerini yeniden yapıyoruz, mum üretip ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz.
Bizi ayakta tutan en önemli şey vatan sevgimizdir. Biz teselli bulmak için teslim olmayı düşünen bir toplum değiliz. Kırım dahil tüm ülkemiz işgalden kurtulduğunda her şeyin yoluna gireceğine inanıyorum.
Rusya ve Ruslarla ilgili her şeyden uzaklaşmaya ve Rusça konuşmayı bırakmaya başladık çünkü artık herkes Ruslardan ve Ruslarla ilgili her şeyden nefret ediyor. Ama kalbimi en çok kıran şey, ailemin Moskova’da “her şeyi uydurduğumuzu” iddia eden akrabaları ve cephede kaybettiğim bir sınıf arkadaşımdı.
Halkınıza ricam: Lütfen Rusya’nın işgalini ve bahanelerini, saçmalıklarını sıradanlaştırmayın. Güvenilir haber kaynaklarından yararlanın ve her teze eleştirel bir şekilde yaklaşın. Her türlü takviye bize mermi ve füze olarak dönüyor ve sevdiklerimizi kaybediyoruz.
Özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında yaşadığımız yıkım nedeniyle Ukrayna halkının acısını paylaşıyor, kayıpları için sabır ve başsağlığı diliyoruz.