Konak’tan deprem bölgesine 7 milyon TL’lik destek
Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’da incelemelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, Konak Belediyesi’nin bölgeye sağladığı desteğin hayırseverlerin katkılarıyla 7 milyon TL’yi aştığını açıkladı. Batur, bölgeye acil yardım ve malzeme taşıyan 11 TIR’ı gönderdiklerini, son şartlara göre yüklenen 5 TIR’ın yola hazırlandığını söyledi.
Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’a giden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanlığı’nda toplantı düzenleyerek deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili ilçe teşkilatına bilgi aktardı. Ziyaret ettiği şehirlere ve depremzedelerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin gözlemlerini paylaşan Batur, yapılan çalışmaları anlatarak, Konak Belediyesi’nin hayırseverlerin katkılarıyla bölgeye 7 milyon TL’yi aşkın destek sağladığını anlattı.
Ziyaret ettiği 4 ilde CHP’li milletvekilleriyle görüşmeye gelen ve uyum toplantısına da katılan Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğulları ile bölge hakkında detaylı bilgiler paylaşarak süreç hakkında fikir alışverişinde bulundu. İl ve Konak İlçe teşkilat yöneticileri. Konak Kent Konseyi üyeleri katıldı.
11 tır gitti, 5’i yola çıkacak
İlk günden itibaren bölgeye takviye için harekete geçtiklerini belirten Batur, İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla birlikte hareket edilerek illere acil yardım ve yardım malzemelerinin gönderildiğini kaydetti. Konak Belediyesi uzman ekiplerinin kurtarma ve yardım çalışmaları yürüttüğünü hatırlatan Batur, bölgeye gönderilen acil yardım ve ihtiyaç malzemeleri için belediye bütçesinden 4 milyon 645 bin TL harcandığını söyledi. Batur, hayırsever vatandaşların sağladığı desteğin 2 milyon 650 bin TL olduğunu da kaydetti. Konak Belediyesi’nin bölgeye 11 tır gönderdiğini kaydeden Batur, 5 tırın yola çıkmaya hazır olduğunu bildirdi.
“Sağlam bina yok”
Deprem bölgesindeki incelemelere Hatay’dan başladığını belirten Batur, “Önce Hatay’a gittik, kurtarma ekibimiz oradaydı; çünkü Hatay en çok zarar gören il olmasına rağmen yardım ve takviye için en zor yerdi. Hatay büyük bir sakatlık geçirdi. Gördüğüm kadarıyla Antakya’da sağlam yapı yok. Geri kalanlar ağır hasar görmüş. Ekiplerimiz orada hayır işleri yapıyor. Yardım malzemelerini vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Bir de mutfak kurduk. Sıcak yemek veriyoruz. O bölgedeki köylere de yardım ediyoruz. Belediye çalışanımız, sosyologlarımız orada. Çocuklarımız için özel çalışmalar yapıyoruz. Bölgede büyük bir kafa karışıklığı ve düşünce var, vatandaşların talepleri var. Doğal olarak orada yaşayan itfaiye şefi, itfaiyeciler ve fen çalışanları deprem sırasında enkaz altında kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi görev aldı ve Antakya’da en az 100 bin can kaybı olacağı bildirildi. Ardından Kahramanmaraş’a gittik. Pazarcık diye bir yer yok. Oradan Gaziantep’e ulaştık. Nurdağı’nda 60 bin nüfusun 20 bini artık yok. Depremin en çok hasar verdiği yerlerden biri. Adıyaman’a da gittik. Milletvekillerimizle birlikte ilçelerimizi ve köylerimizi inceledik. Köylerimizin durumu kötü. Nüfus 200 kişi, artık 100 kişi yok. Tut, Besni mahalleleri berbat. Kent merkezindeki yerler tamamen bitti. Adıyaman merkezi de Hatay gibi tamamen tükendi” dedi.
“Konteyner şehirler acilen kurulmalı”
Bir an önce bölgeye konteyner kentlerin kurulması gerektiğine işaret eden Batur, “Şu anda en büyük sorun barınma ve ısınma. Yiyecek, su, giyecek sorunu çözüldü. Konteyner şehirlerin hızlı bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Büyükşehir belediyemiz Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da çalışmalarını sürdürüyor. Çadır pek kullanışlı değil; içerisi çok soğuk oluyor. Konteyner şehirler oradaki düşünceyi biraz azaltacaktır. Şu anda ihtiyaç ısıtıcı, kömür, odun, yatak, battaniye, hijyen malzemeleri ve tuvalet. Bu sayede bölgeye gidecek tırlarımıza ihtiyaca göre malzeme yüklüyoruz” dedi. Batur şöyle devam etti:
“Harika bir mücadele”
“Bölgeyi gördüğünüzde orada nasıl bir felaketin yaşandığını çok iyi anlıyorsunuz. Nitekim orada insanlar çaresizdir. İnsanlar cenazesini aldıkları için mutlular. Alır ve yere verir. Şu anda bu anlamda herhangi bir izin ve kayıt bulunmamaktadır. Bu nedenle ölü sayısının daha fazla olduğunu biliyoruz. Hayatta büyük bir acı, büyük bir emek vardır. Oradaki milletvekillerimiz de halkımıza takviye için gece gündüz çalışıyor. İzlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Her zaman birlikte yapılacak çok iş vardır; çünkü süreç çok uzun vadeli. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve o bölgedeki yarayı iyileştirmeye çalışmalıyız. Konak Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonra da bölgeye takviyelerimiz devam edecek.”
“Belediye ile çalıştık, daha fazla aileye ulaştık”
CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğulları da ilk andan itibaren Konak Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, “Çok sayıda partili ve vatandaşımız tarafından ilçe binamıza getirilen gerekli malzemeleri teslim aldık, karşılığında tasnif ettik. bir rapor için. Sarsıntılı bölgelerden ilçemize gelen vatandaşlarımıza ulaşarak acil ihtiyaçlarını birinci elden karşıladık. Kendilerine verdiğimiz gıda kolilerini de teslim ettik. Bundan sonraki süreçte elimizden geldiğince destek vereceğiz. Manevi destek paha biçilmezdir; çünkü vatandaşlarımızın durumu yeterli değil. İstekli psikolog arkadaşımız bize yardımcı oluyor. Gençlik kollarımız depremzede öğrencilerimiz için kitap kampanyası başlattı. Bu bahiste de size yardımcı olacağız. Belediyemizle ilk andan itibaren koordineli çalışmamız daha çok ailemize ulaşmamızı ve onlara destek olmamızı sağladı. Bu nedenle Konak Belediye Başkanımız Abdul Batur ve özverili çalışanlarına minnettarız. Bölgeden ilçemize gelen ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. Hep birlikte ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı